ЗАЩО КЛАСИЧЕСКИ МАСАЖ

Съвременният класически масаж, водейки произхода си от емпиризма на миналото, променял се под въздействието на различни влияния и школи е достигнал до наши дни на основата на строго научни постулати, които определят развитието на цялата съвременна медицина. Какво всъщност е въздействието на масажа според тези постулати и на какво се дължи неговото безусловно положително въздействие върху нашия организъм? Един често задаван въпрос, с ясни отговори, който обаче има място и тук в този сайт, и поради което аз ще се опитам отново да дам кратък , но достатъчно ясен отговор.

Тъй като въздействието на масажа е цялостно аз няма да изброявам поред различните системи, на които той влияе, а по скоро ще изброявам въздействията и тяхното многопластово отражение.

Да обърнем внимание първо на механичното въздействие:
Ще започна от това, че плъзгайки си ръцете по кожата ние премахваме повърхностния слой мъртви епителни клетки, като по този начин спомагаме за отпушване на порите на кожата и облекчаваме кожното дишане, облекчавайки работата на белите дробове. Важно е да отбележа, че използването на органични растителни масла, които имат биологична съвместимост с човешката кожа като биологичен субстрат ние улесняваме много този процес, защото маслото прониква в кожата и улеснява отделянето на мъртвите клетки. В противен случай използвайки изкуствени химически мазила само се пързаляме върху нея. Този процес на проникване на маслата, както и подобряването на храненето на кожата и нейните структури, (потни, мастни жлези, космени луковици) води до подобрено отделяне на токсините и отпадните продукти чрез потта и кожната секреция. Тук основно значение играе подобрената трофика вследствие на многократното засилване на кръвообращението. За да не бъда голословен ще кажа, че ако в покой на 1 кв см има отворени 30-50 капиляра, то под въздейсвието на масажа те могат да достигнат до 1500. Този факт има и друго съществено значение. Отварянето на периферното кръвообращение облекчава значително работата на сърцето, намалява кръвното налягане, а от там повлиява и целия организъм като играе съществена роля за премахването на напрежението и стреса. Механичното въздействие на масажа има и друга роля, която отново е свързана с кръвообращението. Масажаните движения в класическия масаж се изпълняват по хода на лимфните и венозни съдове в посока улесняваща, или по-скоро подпомагаща тяхното оттичане. Това води отново до облекчаване работата на сърцето и подпомагане на отстраняването от организма на отпадните и вредни вещества получени при обмяната на веществата. Тоест имаме и съществено влияние върху обмяната на веществата. Подобрява се трофиката на мускулатурата и и на всички вътрешни органи. Друго механично въздействие върху кожата е това на разтегляне на цикатриксите и подкожните сраствания в следствие на рани и травми. Ако трябва да обобщя, основното механично въздействие на масажа е върху подобряване на циркулацията на телесните течности, с всички произтичащи от това полезни ефекти!
…Другото основно въздействие на масажа е рефлекторното. То е многоспектърно и може да се проявява в различна посока в зависимост от масажните техники и начина на тяхното изпълнение. Това определя необходимостта от професионално и отговорно отношение за да бъде въздействието целенасочено и с максимална ефективност. Чрез различни въздействия може да се повлияе централната нервна система, така че или да се възбуди, тонизира и ли да се успокои (релаксира). Това въздействие се предава респективно и на мускулатурата, като тя или се отпуска или се тонизира, когато това е необходимо, при обездвижване или преди състезание например. Подобно въздействие имаме и върху вегетативната нервна система, като целта е да се постигне баланс между симпатиковата и парасимпатикова част.

…Едно от съществените рефлекторни въздействия е това върху секрецията на хистамин и хистаминоподобни вещества, които имат основно съдораширяващо въздействие, като по този начин въздействието е и хуморално. Вследствие гладката мускулатура на съдовете се отпуска и кръвообращението се облекчава като просвета на капилярите може да се увеличи до три пъти. Съдораширяващо въздействие има и ацетилхолина, но подобряването на секрецията му се отразява главно на невромедиаторната му функция, което подобрява нервно-нервно и нервно- мускулната проводимост. Това води до по-бързи реакции, по добра координация и чувство на жизненост. Рефлекторно се повлиява и синтезирането на некрохормони от специфични аминокиселини и полипептиди отделени при унищожаването на някой клетки. Те играят ролята на антигени срещу които организма произвежда антитела и повишава своя имунитет. Положително се повлиява и окисляването на млечната киселина което повлиява обмяната на въглехидратите. Синтезирането на бетакаротин, което подобрява образуването на витамин Д и от там калциево-фосфорната обмяна.
…От изброените по горе въздействия, ще кажа, че подобряването на циркулацията, подобряването на секрецията на биологично активни вещества, водят до подобряването на вътрешно и външносекреторната функция на бъбреците, надбъбречните жлези, черния дроб, стомаха, панкреаса, щитовидна жлеза и т.н. и допринасят за цялостното и трайно възстановяване на хомеостазата, баланса, на организма.
…И на края , но не на последно място, всичко това е свързано с едно приятно емоционално възприятие , което успокоява психиката и вдъхва оптимизъм!