ШИАТСУ

Думата шиатсу се е появила в началото на двадесети век , заедно с появата на школите в Япония. Предполага се , че в основата си масажните техники са взаимствани от традиционния китайски масаж. Въпреки, че в самото начало шиатсуто се налага като школа базирана на научните основи на съвременната медицина, малко по късно тя се разцепва и се разделя, като отделни нейни последователи създават т.н. дзен-шиатсу, което се базира на принципите на китайската традиционна медицина. Това са основните направления в развитието на шиатсу. По-късно се появяват и някои по непопулярни специфични течения.

В основата си шиатсу, което буквално означава „натиск с пръст“ е масаж, при който се осъществява натиск с помощта на пръсти и длани по определени линии и точки на тялото. Масажа се изпълнява върху постелка на пода, като пациента е облечен в леки свободни дрехи. Основно изискване е по време на масажа , терапевта и пациента да синхронизират дишането си, след което терапевта изпълнява масажните похвати в синхрон с дишането на двамата. По този начин се постига както много добра концентрация, така и завидна релаксация. За пълното отпускане допринася и дълбокия натиск , който терапевта осъществява с помощта на цялото си тяло чрез специално подбрана позиция.
Тук основно значение има професионализма и опита на специалиста, който трябва добре да прецени и да контролира силата на изпълнението.
Шиатсу масажа спомага за активизиране на енергийната циркулация, както и на циркулацията на кръвта, с което рязко подобрява функционалността на организма и способства за засилване на собствените му лечебни сили!

Масажа е достъпен за всички. Използваната методика е обща. Адаптирана е за общо въздействие върху организма и не претендира за търсене на конкретен лечебен ефект. Усещането и въздействието е някъде по средата между релаксиращия и по частичен и лек ефект на класическия масаж и цялостното дълбоко и крайно раздвижване при тайландския масаж.
Дали ще ви допадне? За да сте сигурни в отговора, опитайте!