ВЕНДУЗИТЕ

Една позната споделяше: -“Като дете щом вдигнех температура, баба ме привикваше с думите „Ела да ти сложа едни чаши“. С вендузи лекуваше настинка, схващане, бронхити и какво ли още не. Лепеше ги по гърба на всеки, който се оплачеше, че нещо го боли. Най-често обаче това бяха внуците – няколко на брой, на възраст от 3 до 15 години. Все някой беше я сополив, я кашляше. Спомням си с носталгия за тези вечери. Това беше времето, в което ми четяха най-дългите приказки. Вероятно затова не си спомням с неприятно чувство за процедурата. Не се страхувах от пламъка, нито от впиването на стъклото в кожата. Само отлепянето им, съпроводено със сочно „пльок“, е оставило неприятни спомени, не толкова заради болезненото дърпане, колкото, че приказките бяха свършили и трябваше да заспивам. На сутринта обаче от болестта нямаше помен и то, без да се налагат силни лекарства или антибиотици.

Китайските лекари използват вендузи много често. Според тях основни причини за за много болести са така наречените външни патофактори –
вятър, студ, влага, горещина и сухота…
Есента и зимата има в изобилие и сухота и студ, а и влага. Да не пренебрегваме и вятъра. Те са причина за енергиен дисбаланс, който води до болести. Например „Вятърът влиза“  в тялото и поразява различни структури. Ако това е опорно-двигателния апарат, той остава в ставата, в мускула и т.н., и „сковава“ тези структури. Друг път студа и влагата се загнездват в белия дроб причиняват кашлица и температура и т.н..

От голяма полза, за да оздравеем,  е изваждането на  патологичните „вятър и студ“  от организма. Затова помагат вендузите.
„След това може да се включи моксата – това е пелинова пура, която гори и  чрез доближаване до определени точки на тялото в него се вкарва топлина, която „гони студа“ . Топлина в тялото може да се вкара и посредством инфрачервена светлина и затоплени камъни.

Друг помощник са иглите. Те се поставят, за да балансират енергията в каналите!
Всеки метод има своето място. Терапиите се правят и комбинират в зависимост от състоянието на всеки, който търси помощ.

Опитайте, започнете с вендузите.
И Баба е знаела, че помагат!