Щастието като навик

Усмивката е най-добрата противоотрова срещу тревога и тъга

От всяка днешна жена се очаква да играе поне три основни роли – да е ефектна любовница, да е перфектна майка и домакиня, да гради професионална кариера,обвързана с добри доходи. Има, разбира се, и много подточки. Ясно е, че от тези три плана не може да се получи някаква цялост, без да се генерират и грешки. Натрупаният емоционален дефицит поражда напрежение – съвременната героиня започва да се чувства неудовлетворена. Вече е в състояние на тревожност и дисбаланс. Какви са алтернативните начини за справяне с този стрес – потърсихме мнението на физиотерапевта /кинезитерапевта/ Стефан Козарев, специалист в областта на психо-физическия комфорт.

Еманципация и кариеризъм

Принципно жените са по-прилежни, по-стриктни и по-целенасочени още от детска възраст – това обуславя и по-лесното им прогресиране в съвременните фирмени структури. По-бързо се издигат в службата, по-склонни са да премълчават критики и да продължават да изпълняват задълженията си въпреки всичко. Те просто по-лесно влизат в роля и са по-добри актриси като цяло. Вроденият им артистичен потенциал и интелект им помагат да се справят успешно с всяко положение и ситуация. Еманципацията наистина доведе много дами до кариеризъм. Но тук роля изиграва и личното им желание – много често самите те са силно мотивирани да бъдат успешни. Не толкова принудени от обществото, те просто си избират тази роля за водеща. Има жени, които се чувстват по-добре в ролята на домакини, има и такива, които не могат да си представят да са само майки или да стоят по цял ден вкъщи. За тях целта на живота е точно в това – да успяват професионално. Да печелят пари, с които да плащат на други жени да гледат децата им. Това е един от парадоксите на днешното време. Когато обаче ролята на успешната съвременна жена излезе много напред, другите две може и да останат в сянка. Перфектната кариера е почти винаги за сметка на семейството и майчинството. И ако си представим една двойка с успяла жена, при която дефицитът в другите роли вече предизвиква стрес, то не по-малко е и напрежението при мъжа, заради това, че той преминава в една не толкова водеща позиция.

Болка, предизвикана от стрес

В края на миналия век американският лекар, хирург и физиотерапевт, Джон Сарно за пръв път поставя една нова диагноза – синдром на придобитият от напрежение миозит. Той се проявява чрез физически симптоми – най-често във вид на болка, вследствие на психическо напрежение. Тя именно отклонява вниманието на съзнанието от подсъзнанието – мястото на натрупаните и затворени болезнени емоции. Мозъкът предизвиква болка и съзнанието се концентрира върху нея, върху този телесен симптом, именно за да забрави за момента за психическите проблеми и да не ги търси. Защото изваждането им наяве би означавало, че човек ще трябва да ги преживее и това ще предизвика и душевна болка. Това е един вид самозащитен механизъм за предпазване на психиката, но в същото време получените болки са доста неприятни. Най-често те се проявяват в областта на кръста, гърба, рамената, но също и под формата на различни храносмилателни смущения. Теорията на Сарно включва лечение чрез физиотерапия и лекции, като идеята му е да разясни механизма на връзката ум-тяло, как точно се предизвикват симптомите. Много често, за да изчезнат те, е достатъчно да се разбере именно тази научнообоснована връзка – как мозъкът предизвиква реакция, как се получава кислороден дефицит и съответната болка. Идеята му е човек да не се фиксира върху нея самата, а да осъзнае принципа, че тя е предизвикана от стрес. Това не означава, разбира се, че стресът трябва да се премахне. Човек просто трябва да разбере, че той е нещо нормално, че съпътства живота, да го приеме и да се опита да се справи по различни начини с него.

Градивно напрежение

Справяйки се със стреса, успяваме да се задържим на гребена на вълната! Но за да формулираме стреса, трябва да го съотнесем към дадения човек. Нещо, което може да е супер стресиращо за един, за друг изобщо може да не е. Всичко е много различно, така че трудно може да се създаде общо понятие за стрес. Една напрегната стресова ситуация може да се отрази положително на даден човек, да вдигне адреналина му, да му даде смисъл на действие и психическо удовлетворение, че се справя с този стрес и успешно си върши работата. Това общо казано му се отразява благоприятно. Но до каква степен го амбицира и откъде нататък започва да го изтощава – това за всекиго е различно. При един големи дози стрес могат да въздействат стимулиращо, при друг и най-малките психически напрежения се отразят крайно негативно.

Лекарството против тревога и тъга

Китайска поговорка гласи, че всяка заплетена ситуация, всяка дилема има поне 19 решения. Базирайки се на тази мисъл, всеки човек би трябвало да живее с идеята, че може да намери поне едно или две решения за всичките си проблеми. Нужни са оптимизъм и вяра, че нещата могат да се оправят и, че винаги има някой, който ще ти помогне за това. Търсейки изход, със сигурност ще го намериш! Така в търсене на начини за справяне с болката си, човек опитва и нетрадиционни решения. Именно такива са и методите, които аз използвам. Започва се с предварителен разговор, при който се прави първична диагностика, преценява се и се разяснява на пациента какво е най-целесъобразно да се приложи в неговия случай. Конкретната помощ и лечение включват различни процедури – дихателни упражнения и гимнастика (мощно средство против стрес и психическо напрежение), акупунктура за ралаксация и балансиране на нервно-вегетативната система, мануални терапии, масажни похвати и цялостни системи от лечебни масажи за енергийно балансиране (тай йога масаж, шиатсу, юмейхо терапия).

физически контакт и близост

Вследствие на напрегнатото и ангажирано всекидневие, и липсата на време, се получава едно социално и битово отчуждение между хората – човек започва да страда буквално от липса на физически контакт и близост. В този аспект един лек релаксиращ ароматерапевтичен масаж може да изиграе съществена лечебна роля, специално при жените. Самото докосване действа чисто физиологично (рефлекторно) и освобождава психологически. Етеричните масла също са ефективни, тъй като чрез обонянието въздействат директно на психиката и цялостният резултат е много добър. Търсейки източника на напрежение, много често се оказва, че той е генериран от някакви битови,много лични причини, произлизащи от взаимоотношенията с близки хора . Невинаги пациентът е склонен да ги споделя, а целта е именно да може да изкаже проблемите си и да се освободи от тях. Затова, когато влизаш във физически контакт с него, е много важно да се скъси дистанцията, да успееш да го предразположиш, за да те усети близък и да се почувства максимално спокоен – това се постига чисто интуитивно. Терапевтът премахва болката от пациента и така на практика директно освобождава блокираната емоция!

Когато стресът е довел до по-дълбоки промени и невъзможност на човек да се справи сам с причините за него, се прибягва и до въздействие на друго ниво, каквото е

психотерапията. С нейна помощ на светло се извеждат първопричините за този стрес.

Лечение, а не магия

Хората са склонни да очакват чудеса от т.нар. алтернативни методи. Но това е начин на лечение, а не магия. Несъстоятелно е да се определя и някакъв брой процедури, които е необходимо да се изпълнят. Седем ли са достатъчни или четири, за да се излекуваш – това е смешно! В китайската медицина, акупунктурата, юмейхо терапията, лечението продължава, докато се отстрани проблемът. Не би трябвало да се определя брой процедури, но в зависимост от това какъв метод се прилага, се назначава кога ще е следващата процедура, за максимален кумулативен ефект. При мануални манипулации на гръбначния стълб или при по-интензивни начини на въздействие трябва да мине определено време, за да отшуми ефектът от терапията. Често пъти една по-силова процедура предизвиква т.нар. лечебна криза – влошаване на симптомите, което в повечето случаи е положителен знак за правилна диагностика и реакция на организма към проблема.

В съзвучие със себе си и със света

Това е трудно за постигане, а не съм сигурен дали е и необходимо. Не е нужно да си в постоянна хармония и съгласие с околните, просто защото не можеш да се харесаш на всички. Да бъдеш в хармония с всички би означавало, че те също са в хармония, а това не е така. По-доброто е човек да бъде в известно противоречие със себе си – това означава, че той търси. Може би всеки трябва да намери своя собствен оптимален вариант на съществуване. Що се отнася до съзвучието със света, това е стремежът да живееш в хармония с непреходните природни закони!

Материално и духовно

Духовното е нещо цялостно и същностно, а материалното, ако се сведе само до парите, е само средство. Затова човек не трябва да се фиксира върху материалното, но това не значи, че трябва да го изключва. Ние живеем в този свят и не можем да бъдем отшелници. Наскоро прочетох една мисъл, че за да бъде човек истински жив, той трябва да е в състояние на житейска динамика – ако е само духовен, е застинал в горна мъртва точка, ако е съсредоточен само върху материалното, е застинал в долна, още по-мъртва точка. За да имаме прогрес в живота, трябва да се движим балансирано между тези две точки. Родени сме тук и сега и трябва да съчетаваме нещата така, че ежедневието и социалните ангажименти да вървят заедно с духовното .

Идеален ден за наслаждение от живота

Готови рецепти за справяне със страха, скуката и неврозата, тези най-големи врагове на съвременния свят, няма! Причинителите на подобни емоции са много различни и човек просто трябва да се настрои така, че да не приема тези свои слабости. Мнозина живеят в постоянен страх от 2012-та година, за други това са пълни глупости. Човек трябва да гледа много повърхностно и елементарно на живота като същност, за да повярва в подобни апокалиптични сценарии. Има една мисъл, че красотата на живота е в самия живот. Няма друго – просто самият живот! И фактът, че човек е жив, трябва да предизвиква радост, независимо от всичко друго. Трябва да ценим живота, защото го има, а не защото е обвързан с някакви придобивки например. Трябва да се наслаждаваме на живота днес!Да работим добре, да се усмихваме и да смеем често, да обичаме силно – само така ще бъде истински успешни!

Малко и голямо

Обикновено се казва, че щастието се състои в малките неща – като това да те огрее слънцето, да забележиш цъфнало цвете, да чуеш песента на птиците. Но е много относително кой какво възприема като малко нещо. Съществува една духовна практика, наречена sungazing. Представлява система за самозареждане чрез гледане на слънцето. В Индия има и такова течение, sun йога, с основна практика гледането на слънцето. В крайна сметка слънцето ни носи най-фината енергия, самото то е много съществено като идея, така че да погледнеш към него съвсем не е нещо малко. Ако се радваш на нещо материално, което днес го има, а утре го няма – значи, че и радостта ти днес я има, но утре я няма. Но ако се радваш на слънцето, ще си постоянно радостен. Ценно е да изпитваш радост именно от непреходните неща.

Любимо дете на вселената

Българинът има една много негативна поговорка – че много хубаво не е на хубаво. Все едно да си кажеш – аз хубаво се качвам нависоко, но ако падна ще е още по-лошо. Човек не трябва да допуска това в съзнането си! Но как да привикнем да бъдем щастливи, как да направим от щастието свой навик?! Именно мислите пораждат нещата. Като цяло алтернативните методи на лечение имат за цел да повишат собствените изцелителни сили на организма – човек да се почувства различно чисто психологически и да повярва в себе си. Ако е нужно малко да промени мирогледа си, да не се притеснява да се чувства щастлив и позитивен. Както казва един мой приятел – Димитър Кръстев – всяко човешко същество е любимо дете на вселената и трябва да се изживява именно така, независимо къде се намира в социалната стълбица. Това отново е една цяла философско-житейска концепция за щастлив живот – щом те има, трябва да си щастлив от този факт! Човек трябва да работи винаги във взаимодействие, като то не е на базата на конкуренция, а на базата на взаимопомощ, т.е. да се стреми да постигне все по-липсващия днес взаимен контакт. Щастието е да си щастлив в самия себе си, да си удовлетворен от самия себе си, както и благодарение на това, да доставяш щастие и на околните!

<