Пролет е! … според китайците. Време е за пречистване на черния дроб, защото сега е сезонът на активност на меридианите на черния дроб и на жлъчния мехур. Самото пречистване се прави на пълнолуние – тази година се пада на 31-ви март, 30-и април и 29-и май, но преди това има малко подготовка. Организма трябва да се омекоти. При омекотяването образно казано метем от клетките боклуците към вратата, от където при самото пречистване ще изхвърлим лесно. Ако не сме направили омекотяване е все едно да изхвърлим боклука, който е около вратата без да изметем стаята – тя пак ще си остане мръсна.

И така – най-напред трябва да спрем внасянето на „боклуци“ – за целта започваме да постим поне една седмица преди пълнолунието, като „постим“ не означава да ядем пържени картофи и чипс, а да се храним здравословно само с растителна храна и да ограничим доколкото е възможно употребата на продукти с Е-та.

2- 3 дни преди пълнолуние е добре да минем изцяло на фрешове – 3 литра на ден – смес от ябълки, моркови и червено цвекло. Трябва да се пие и още поне 1 л. вода освен соковете. През тези 2-3 дни се правят и клизми, сутрин, след ходенето до тоалетна – в 1,5 л.вода се варят по 1 с.л. ленено семе и пелин, като изстине до температурата на тялото се прецежда и се добавя 1 с.л.лимонов сок.

В деня на пълнолунието фрешовете трябва да се изпият до 16.00 часа. В 18.00 започва самата процедура – сипвате в една чаша зехтин – 200 мл. и в друга фреш от лимон – 200 мл., сядате удобно на спокойствие, върху областта на черния дроб поставяте грейка или шише с топла вода и започвате да пиете – 2-3 глътки зехтин и веднага 2-3 глътки лимонов сок, след няколко минути пак пиете… и така до 20.00 часа, когато трябва да сте изпили всичко. След това може да пийнете само малко вода ако много ожаднеете. Грейката я държите доката си легнете.

На сутринта се получава разтройство и ще видите от какви „съкровища“ сте се отървали. След третото ходене се прави клизма. Този ден яжте лека храна.

И не мислете, че сте се отървали от всичко, което е задръствало черния ви дроб и жлъчните пътища, не става толкова лесно. Ще трябва да повторите процедурите и през април и май, а може би и догодина (правят се само през пролетта и винаги на пълнолуние), но резултатът си струва усилията.Не се отчайвайте ако не изкарате нищо първия път, бъдете упорити, защото когато изчистите всичко ще се нормализира кръвообращението и обмяната на веществата.